Recepty

APERITIVO MOMENT SOUTĚŽ: „Koblihubky“

„Představte si, že jste otevřeli svoje vlastní bistro. Potřebujete vymyslet malé jídlo k drinku, na které Vám budou chodit po práci hosté z celého okolí.“

Naprosto perfektní zadání soutěže! A co víc! Pro někoho, jako jsem já i poněkud úsměvné! To víte, my (snad)budoucí zubaři máme totiž na seznamu svých skromných snů a plánů, v první řadě nějakou útulnou ordinaci, plnou milých pacientů, co si pravidelně čistí zoubky (obzvláště pak před samotnou návštěvou!!!) a úplného minima všech těch děsivých obrázků, které nám každý čtvrtek už v 8 ráno přednáší v zatemnělé místnosti a zvyšují tak náš práh orálního znechucení. Tak snad!
Nicméně představa, kdy máte hned pod ordinací bistro s dobrými drinky, a ještě lepšími jídly, aby ze sebe lidé alespoň trochu oklepali svůj strach (typické emoční zobání, kdo to nezná, jako by nežil!), před další návštěvou naší ozbrojené maličkosti, je k popukání. No naprosto dokonalý byznys, nemyslíte? Čím víc „mírumilovných“ nástrojů na pacienty vytasíte, tím víc toho pak vypijí a sní! Ďábelské! Ďábelsky senzační!Ale zpátky k soutěži!
Přiznám se, že alkohol nepiji téměř vůbec. Vymyslet tedy nějaký drink k jídlu byl tak trochu oříšek! Od toho se taky odvíjí jeho kreativita (haha).
Z jídla samotného mám ale radost obrovskou! Mým jednoznačným cílem bylo zachovat zdravou povahu blogu, udělat jídlo alespoň trochu nevšední a umožnit jeho konzumaci, co největší sortě lidí! A tak vznikly hezky plněné, zelené a růžové slané donutky (nebo koblížky chcete-li), na kterých si mohou s chutí pošmáknout i vegetariáni nebo celiaci. A protože jsou hezky maličké – tak akorát do pusy, byl název jasný! Koblihubky!


Zelené koblihubky jsou přírodně obarvené listovým špenátem a medvědím česnekem, růžové pak červenou řepou.
Jsou plněné karbanátky z červené čočky, dipem ze zakysané smetany, červenou cibulí, rajčátky, polníčkem a sýrem.

Drink, na kterém si pochutnala obzvláště má maminka (jakožto milovnice Cinzana) je až neuvěřitelně snadný. Šťáva z ½ čerstvého pomeranče a limetky spolu s ledem a cca 1dcl Cinzana tvoří dokonalou kombinaci!

Takže voilà, kdo se staví ochutnat? ♥

Recept na koblihubky:

65g pohankové mouky
45g čirokové mouky
3 lžíce psyllia
lžička prášku do pečiva
¼ lžičky soli
4 vejce
120g jablečného pyré
sezam na posypání
hrst listového špenátu
cca 3 větší lístky medvědího česneku
20g řepového pyré

Postup:

Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.
Všechny suroviny (s výjimkou špenátu, česneku a řepy) spolu důkladně smícháme a vytvoříme husté mazlavé těsto. (Pokud bude těsto moc řídké, přisypeme trochu mouky)
Těsto rozdělíme na 2 poloviny. K jedné přimícháme řepové pyré, k druhé špenát s česnekem a tyčovým mixérem pomixujeme dohladka.
Z těsta utvoříme na pečící papír menší kroužky (já si pomohla sáčkem na zdobení s širokou špičkou) a pečeme asi 15 minut.
Koblížky necháme vychladnout, rozkrojíme a naplníme.

Na náplň:

karbanátky z červené čočky (vločky lze nahradit pohankovou moukou pro celiaky)
červená cibule nakrájená na kolečka
rajčata nakrájená na plátky
dip (ze zakysané smetany, dijonské hořčice, soli, pepře, jarní cibulky a trochy medu/rýžového sirupu)
polníček
plátky sýru

You Might Also Like

2 komentáře

  • Reply
    Míša Šislerová
    Duben 24, 2017 at 22:58

    Ty tvoje fotky jsou prostě ultramega dokonalý!! 😀 Mohu se zeptat, co je to psyllium, kde se to dá sehnat a kolik to tak cca stojí? 🙂 Děkuji moc! Zbožnuju tvůj blog a fotky na intagramu! 🙂

    • Reply
      Alžběta Rohová
      Červen 15, 2017 at 16:14

      Hrozně moc ti děkuji! 🙂 Psyllium je vláknina, která se ve vodě chová podobně jako chia semínka 🙂 cena bývá různá podle množství, většinou ale kolem 100,-! Třeba já mám to své z Natu (když klikneš přímo na psyllium u surovin, mělo by tě to správně navigovat 🙂 ), kde vychází na 90 korun:)
      ..Ještě jednou moc děkuji! Opravdu ♥

    Napsat komentář