My Healthy Moment

Avokádové brownies

Avokádo velmi často popisuji obdobně jako arašídové máslo nebo olivy. Buď ho naprosto a nesmrtelně milujete, nebo Vám přes krk neproleze, i kdybyste se na hlavu stavěli.
Co je ale v mém případě poněkud zajímavé je fakt, že i když to mám v hlavě s olivami a másílkem vyřízeno naprosto jednoznačně – a mohla bych se po nich utlouci, s avokádem jsem uvízla na jakémsi mrtvém bodě.
Abych to upřesnila – jsou dny, kdy bych se po pořádném avo toastu s míchanými vajíčky a rajčátky mohla utlouci a pak naopak dny, kdy (nevím proč) mé chuťové pohárky stagnují a odmítají tu jeho zajímavou chuť (dá se to vůbec nazývat chutí?:D) pozřít.
A tak se může stát, že si občas nakoupím celou síťku avokád v akci, první dva dny polovinu zlikviduji jak naprostý šílenec a pak už jen zamyšleně koukám, jak v průběhu dní následujících tmavnou a zoufale vymýšlím co s nimi.
Naštěstí jsem nedávno zjistila naprosto senzační věc!
Avokádo Vám perfektně nahradí máslo, nebo jiný tuk v koláčích a dortících. A obzvlášť pak v pořádně čokoládových brownies! Mňam mňam!

Často mi chodí dotazy ohledně jablečného pyré, které se v mých receptech pravidelně vyskytuje.
Nehledejte v něm prosím žádnou vědu – buď si jedno můžete koupit (najdete jej už téměř ve všech obchodech) anebo – a to je má oblíbenější varianta – si jedno připravit během pár minut u sebe doma v kuchyni. Stačí, když si dostatečně velké jablíčko oloupete, nakrájíte na menší kousky a povaříte v hrnci do změknutí. Pak už ho jen stačí rozmixovat a tadá – pyré máte hotové a můžete se tak bez váhání pustit do jedněch z nejlepších a nejchutnějších zdravých brownies! O:)

A ještě jedna věc na závěr! Pokud jste stejně mlsní jako já a „čisté“ brownies Vám nestačí, nezapomeňte si je něčím perfektním přelít. Třeba arašídovým máslem s rozpuštěnou kostičkou čokolády! To je pak teprve nebíčko.

Tak šup šup, jdeme péct.

Suroviny:

1 oloupané avokádo
120g jablečného pyré (dělala jsem z 1 většího jablka – viz druhý odstavec článku)
20-30g medu (nebo více/méně podle chuti)
3 vejce
40g kokosové mouky
30g rozemletých ovesných vloček
3-4 lžíce nepraženého kakaa
½ lžičky skořice
lžička prášku do pečiva
30g nasekaných mandlí
*volitelné – 20g čokoládového proteinu
cca 100ml mléka (i více – kokosová mouka hodně saje!)
na polevu: 50g arašídového (nebo kešu) másla smíchaného s rozpuštěnou kostičkou vysokoprocentní čokolády

Postup:

Troubu si předehřejeme na 175°C.
Avokádo rozmačkáme, smícháme s jablečným pyré, vejci, mlékem a medem a metličkou důkladně promícháme.
V jiné míse smícháme všechny sypké ingredience (kromě mandlí), opatrně je přimícháme k tekuté směsi a dle potřeby naředíme mlékem. Jakmile má těsto ideální konzistenci (ani ne moc řídké, ani ne moc husté), přimícháme k němu nasekané mandle.
Těsto přelijeme do formy vystlané pečícím papírem a pečeme 25-30 minut.
Hotové brownies necháme alespoň 20 minut chladnout, poté nakrájíme a přelijeme arašídovým máslem s čokoládou.

MOHLO BY SE VÁM TAKÉ LÍBIT

4 komentáře

  1. Odpovědět

    Lucienne

    Červenec 27, 2017

    Vypadá to nádherně a myslím si,že to bude chutnat ještě líp! Určitě vyzkouším a dám vědět, jak chutnalo 🙂
    ! Lucienne ReadLoveEat

    • Odpovědět

      Alžběta Rohová

      Srpen 4, 2017

      Moc děkuji!♥ Budu se těšit!

  2. Odpovědět

    Fujiri

    Červenec 26, 2017

    No to vypadá božsky! Až bude zase avokádo v akci, tak musím zkusit 😀

    • Odpovědět

      Alžběta Rohová

      Srpen 4, 2017

      moc děkuji!♥ určitě musíte!

OKOMENTOVAT