Bábovka

“Otloukej se bábovičko – nebudeš-li se otloukati, budu na tě žalovati…“
A víte co, ona se mi konečně, po tak hrozitánské době, kdy byla tato říkanka poprvé vypuštěna z mých úst, otloukla opravdu dobře! Bábovkové vítězství, hip hip hurá!
Vzpomínáte, jaké to bývaly nervy, když jste si na písečku snažili bubnováním do formy vydobýt perfektní bábovičku? Tak nachlup stejné nervy jsem prožívala před pár dny i já, když jsem se rozhodla, že klasickou koláčovou formu vyměním za něco trošilinku elegantnějšího.
Ale no přeci posuďte sami, bábovka je prostě jeden z nejkrásnějších nezdobených koláčů. Teda jen pokud se vám podaří hezky vyklopit.

Základ tvoří, kromě špaldové a ovesné mouky, domácí jablečné pyré. Přiznávám, nikdy dřív mě nenapadlo nějaké uvařit. A teď? Už nikdy nechci žádné jiné! Upřímně nechápu, jak jsem se bez něj dokázala obejít, je to naprosto dokonalá verze 100% přesnídávky bez přidaného cukru, kterou máte chuť slízávat z prstů ještě teplou. Asi jako čokoládový krém, když zdobíte dort. DROGA. Divím se, že mi do té bábovky po uvaření, ještě nějaké zbylo.

Pokud jste stejní neznalci (alespoň do této chvíle), zasvětím Vás. V podstatě nejde o nic jiného, než o oloupaná a na menší kousky nakrájená jablíčka, uvařená v hrnci s trochou vody, asi lžičkou skořice a hřebíčkem. Jakmile jsou jablíčka krásně měkká, vodu slijete, hřebíček vyjmete a tyčovým mixérem krásně rozmixujete do hladka. A voilá – přesnídávka je na světě!

Když jsem se celou dobu, co byla bábovka v troubě, klepala strachy, že ji nevyklopím a celé snažení bude to tam, vzpomněla jsem si na svůj asi měsíc starý obdobný pokus. Bábovka se mi tehdy vůbec nepovedla. Půlka zůstala ve formě, půlka se rozplácla na talíř. A dokonce ani chuťové to nebyla žádná sláva. A to já zase přiznám, když se mi prostě něco nepodaří!
Takže když jsem inovovanou bábovku tentokrát překlopila a uslyšela vítězoslavné BUM (nevím jak to lépe básnicky popsat, ale chápete:D), a ve formě nespatřila ani malý pozůstatek jejího nahého tělíčka, skákala jsem radostí! Vzhled byl splněn – a rovnou za jedna!

Následovalo focení. Dlouhé focení. Hodně dlouhé focení.
A pak! První sousto. Ómůjbože. Vzhled za jedna, chuť za jedna s hvězdičkou!
Bábovkové vítězství, přesně jak jsem řekla již na začátku. To prostě chcete!

Suroviny:

50g mletých ořechů
100g ovesné mouky
100g špaldové mouky
lžíce kokosové mouky
jabléčné pyré (já dělala z 3 jablek)
2 vejce
150ml mléka
lžíce skořice
lžička prášku do pečiva
kousky nasekané vysokoprocentní čokolády
med/flavdrops/sladidlo podle chuti
kokosový olej na vymazání formy – kokos na vysypání

Postup:

Nejprve si připravíme jablečné pyré (rychlý návod ve třetím odstavci článku). Jablečné pyré necháme vychladnout, následně přidáme vejce, mléko, sladidlo a pořádně prošleháme.
V jiné míse smícháme všechny sypké ingredience. Opatrně a za důkladného promíchávání k sypké směsi přidáváme směs tekutou.
Formu na bábovku vytřeme kokosovým olejem, vysypeme strouhaným kokosem a naplníme těstem. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 40 minut.

MOHLO BY SE VÁM TAKÉ LÍBIT

1 Komentář

  1. Odpovědět

    Baruš A.

    Květen 13, 2018

    Mám takový malí tríček, jak bábovku dokonale a lehce vyklopit. Než jí vyndavám, tak si připravím utěrku namočenou do co nejstudenější vody. Formu s bábovku přendám na prkýnko klasicky dnem dolů a překreju jí utěrkou, po chvilce sama krásně vyklouzne z formy.
    Snad jsem pomohla 🙂 Přeji krásný den.

OKOMENTOVAT