Banánový chlebík

Pořádně přezrálé banány u nás doma najdete jen málokdy. Vlastně je to taková vzácnost, že jakmile nějaký hnědnoucí, téměř rozblemcaný banán vidím, střežím si ho jako oko v hlavě a rychle v mysli připravuju recepty, do kterých tento přeslaďoučký zázrak zakomponuji. Většinou vítězí banánové muffiny se skořicí a vanilkou, které jsou, oproti chlebíčku, hotové za pár minut. Pokud se ale zrovna neučím (a jakože se bohužel VĚTŠINOU učím:D) a mám o něco víc času – volba je jasná! Banánový chlebíček je prostě banánový chlebíček!

Co se mi opravdu líbí, je, že si ho můžete připravit snad na tisíc způsobů a nikdy Vás neomrzí. Je fuk, jestli do něj přihodíte nastrouhanou mrkev, či cuketu, anebo ho prosto prostě zasypete hromadou kakaa. Tak jak tak bude jednoduše boží!
U mé maličkosti ale dlouhou dobu jednoznačně vede kombinace ovesné a mandlové mouky, se spoustou nasekané hořké čokolády a skořice. Tečou mi sliny, jen co na tu chuť opět pomyslím! Mňam
Pokud mandlovou mouku doma náhodou nemáte (což ani neříkejte! To by byla obrovská, ale obrovská chyba!), dá se úplně jednoduše nahradit jakýmikoliv nasekanými oříšky – třeba vlašskými!

Pokud jste taky takoví hrozní nedočkavci jako já a kdykoliv něco vložíte do trouby, začnete splašeně pochodovat kolem a odpočítávat minuty, budu upřímná. V tomto banánovém případě budete vyloženě trpět! Jeho vůně se doslova line všemi pokoji už po prvních 15 minutách a vy minimálně dalších 30 vůbec nic nezmůžete, protože sice je hrozně moc moc voňavý, ale taky pěkně syrový. A za odměnu by vám nejspíš možná tak zalepil všechny trubice v těle:D A to je výhra vážení!

Nejradši ho mám ještě krásně teplý! S pořádnou vrstvou arašídového másla a dalším, na kolečka nakrájeným banánem (hořčík je potřeba, tak co!). Je sice pravda, že když si ho dáte pěkně vychladlý, nebude Vás pak dost možná bolet bříško (protože buďme upřímní, jen jeden kousek si vážně nedáte:D), ale čekali jste na tento zázrak víc jak 45 minut! Zasloužíte si, aby srdíčko zaplesalo radostí! Takže tak! Jdeme na to!

Suroviny:

200g ovesné mouky (najemno rozemleté ovesné vločky)
40g mandlové mouky (lze nahradit mletými oříšky)
2 pěkně přezrálé a rozmačkané banány
2 vejce
5g prášku do pečiva
20-30g rýžového sirupu/medu nebo jiného sladidla (množství volte podle chuti samozřejmě!:))
hrozně moc skořice a nasekané hořké čokolády
trochu mléka na doředění

Postup:

V jedné míse smícháme rozmačkané banány, vidličkou rozšlehaná vejce a sladidlo, v jiné pak obě mouky, prášek do pečiva a skořici s čokoládou. Sypkou směs opatrně přimícháme k mokré, v případě potřeby naředíme mlékem (těsto by nemělo být příliš tekuté, ale taky ne úplně hutné) a přelijeme do formy vymazané kokosovým olejem (nebo vyložené pečícím papírem) – já používám formu na biskupský chlebíček, kdyžtak mrkněte na google:)
Pečeme při 160 stupních 45-50 minut!

MOHLO BY SE VÁM TAKÉ LÍBIT

3 komentáře

  1. Odpovědět

    Vája

    Květen 20, 2017

    Nic lepšího jsem zatím nejedla!! Děkuji moc za recept! 🙂

    • Odpovědět

      Alžběta Rohová

      Červen 15, 2017

      Tak to mám ale obrovskou radost! 🙂 já moc děkuji!

  2. Odpovědět

    Klára

    Leden 20, 2017

    Ahoj, mohu se zeptat, jaké přesné má rozměry ta forma, ve kterém to pečeš? Plánuji si jednu koupit, ale prodávají více rozměrů a já nevím, ktera je ideální. Děkuji za odpověď 🙂

OKOMENTOVAT