My Healthy Moment

Batátovo-mrkvová

A je to tady! První měsíc v novém roce opět uplynul rychle jako voda a na řadu přišel zase další. Nojo další – jenže pořád tak nějak stejně studený. Hm – to jako ještě pořád není jaro?! Haló, sluníčko.
Přiznávám, zimní člověk teda zrovna dvakrát moc nejsem. Ale občas i mě zastihnou takové chvíle, kdy si i tu pekelnou dlouho zimu dokáži vychutnat po svém. Po hlavu zalezlá v pelíšku s obrovským hrnkem čaje a nějakou dobrou knížkou, kde na mě zima, ať chce nebo nechce, nemůže – to je moje!
Stejně jako včera. Dobrou knížku sice vyměnili Přátelé a hrnek čaje pěkně teplá, krémová polívčička, ale víte co? Tak jak tak to fungovalo! Batátovo mrkvová je totiž naprosto kouzelné pohlazení po duši. Oranžová, nasládlá a lehce pikantní. Taková, jak ji mám ráda!Batáty jsem poprvé vyzkoušela asi před měsícem. Do té doby to byl pro mě takový ten druh jídla, který sice vidíte všude kolem sebe, ale pořád sbíráte a sbíráte odvahu, až ji nakonec neposbíráte a zmizíte s nákupním košíkem u pokladny.

Minulý měsíc jsem se ale při večerním nakupováním s mamčou hecla a k nákupu jednu slaďoučkou batátu přihodila. Hned další den jsem ji v hranolkové podobě šoupla do trouby a vykouzlila si tak senzační oběd. Od té doby už batáty v obchodech nepřehlížím. Přímo naopak řekla bych – spíše vyhledávám.

Pokud máte rádi spojení sladké a lehce pikantní chuti, rozhodně tohle Vaše batátovo mrkvové rande nebude poslední.

Kromě klasického koření, jako je sůl, pepř a majoránka, jsem mimo jiné použila taky mou oblíbenou směs od značky Fitkoření (kde mimochodem platí 10% sleva po zadání kódu betty10) – Indické Kari. Jedná se o směs kurkumy, zázvoru, česneku, chilli a dalších druhů koření, které jídlu dodávají naprosto báječnou chuť. Do polévky ale bohatě postačí použít chilli a kari z vašich domácích zásob:)

Jdeme na to!

Suroviny:

400g oloupané a na menší kousky nakrájené batáty
200g oloupané a na menší kousky nakrájené mrkve
kostička zeleninového bujónu
1,5 vody
lžíce Ghí (přepuštěné máslo – objednávala jsem na Natu.cz) – lze nahradit obyčejným máslem, olejem,…
cibule
koření – sůl, pepř, majoránka, směs Indické Kari (od značky Fitkoření – lze nahradit pouze Chilli a Kari)

Postup:

V hrnci rozehřejeme Ghí a za občasného míchání restujeme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova.
Přidáme kousky nakrájené batáty a mrkve, chvíli opékáme a zalijeme vodou s rozdrobenou kostkou zeleninového bujónu a kořením. Zeleninu vaříme do změknutí.
Polévku rozmixujeme dohladka, podle potřeby naředíme, dochutíme a podáváme.

MOHLO BY SE VÁM TAKÉ LÍBIT

OKOMENTOVAT