
Domácí rybízovou marmeládu od babičky jsem milovala celé své dětství. Vzpomínám si, jak jsem se každičké léto, strávené alespoň 2 týdny u babičky na vesnici, ráno probudila, do toustovače vhodila opékat pár chlebíků a netrpělivě, s nožem (a skoro celou hlavou), zabořeným do pravé a nefalšované rybízové marmelády, čekala na svou božáckou snídani.
Nikdy by mě nenapadlo, že si na stejné dobrotě (a ještě lepší!), budu moci pochutnávat o několik let později, a to hlavně díky zázračnému kouzlu chia semínek, která z takové klasické, rafinovaným cukrem přeplněné marmošky udělají vitamínovou bombu, bohatou na vlákninu a spoustu minerálu! Jupí!
Pokud jste náhodou chia semínka ještě nikde neukořistili a neustále váháte, jestli do nich jít, mám pro Vás hned několik důvodů proč rozhodně ano!
- je to opravdu supersuperpotravina bohatá na železo a hořčík! (takže pokud Vám, třeba jako mně, taková hořčíkem nadupaná brokolice neleze zrovna dvakrát do pusy, nevadí! Chia semínka, jsou na hořčík asi 15x bohatší!)
- jsou bohatá na proteiny a navíc neobsahují lepek
- a té vlákniny!
- Navíc můžete vyzkoušet můj chia džem!
- A nebo chia pudink!! (Samé lepší viďte?)
Ale budu upřímná! Jako všechno, mají i chia semínka svou stinnou stránku! Třeba jako, když se vám omylem rozsypou a vy je pak nacházíte po domě ještě měsíc, a to i na místech, kde by vůbec být neměla! Anebo to, jak se hrozně rády zavrtávají do zubů (hlavně jsou tím postiženy molares et premolares)! Vtipkuji – měla bych se učit, tak sem jen tak hážu náhodný latinský slova (jako normálně při anatomii), abych si nepřipadala moc špatně:D
Ale ne, konec řečí, jdeme kuchtit!
Suroviny:
300g mražených lesních plodů
15-20g chia semínek
2 lžíce rýžového/javorového sirupu nebo medu
Postup:
Nejprve začneme smícháním lesních plodů a rýžového sirupu v malém hrnci a na malém stupni pomalu přivedeme k varu. Neustále promícháváme a pomocí vidličky lesní plody opatrně rozmačkáváme. Stáhneme teplotu, necháme asi 5 minut odpočinout, přidáme chia semínka a na mírném plameni vaříme ještě asi 10-15 minut do zhoustnutí a konzistence pravého džemu.
Sundáme z plotny, dle chuti přisladíme a necháme vychladnout. Skladujeme v lednici po dobu 1 až 2 týdnů.
Jana Penazova
Dobrý den, lze místo rýžového sirupu použít med ? A lze džem dělat z ostružin ? Zítra budu mít zásobu 🙂 Děkuji
Alžběta Rohová
krásný den!:) rozhodně ano! 🙂
Jitka
Mám radost, že tady máte tento recept! V létě jsem zkoušela takovou marmeládu z černého rybízu, pár datlí a chia semínek a moc jsem se bála, jak dlouho vlastně vydrží v ledničce. Raději jsme ji hned snědli. To je super, že vydrží klidně i dva týdny a jde ji kdykoliv pohodlně udělat z mraženého ovoce. Moc děkuji!