My Healthy Moment

Dvoubarevný pomerančový chlebík

Čtvrtek večer je pro mě ve znamení naprosto zaslouženého odpočinku!
Škola mi sice začala teprve před dvěma týdny, ale už teď se z ní pravidelně vracím pomalu na pokraji sil a o velmi vysoké frekvenci kručení břicha.
Vstávat v pět ráno, vracet se zpátky domů třeba v 7 večer a ještě se nachystat na další den – to hold člověku moc sil nepřidá. Naštěstí takto přežívám jen tři dny v týdnu a ty čtyři následující si tak vychutnávám hezky prodlouženého a zaslouženého víkendu (s Anatomií♥).
Jestliže chcete studovat něco, jako je medicína (známá taky jako škola Satanova) – nesmíte se z toho zbláznit! Fajn, můžete se učit 24/7 365 dní v roce, sbírat Áčka jako ponožky (jde to vůbec?), ale upřímně? Jednak Vám z toho hezky hrábne, jednak budete dost možná přežívat na čínských polívkách ze sáčku a jednak! Naprosto přestanete žít!
Mně osobně třeba pomáhá vidina nějakého hezky ukuchtěného jídla, hodinka jógy anebo třeba randevú s mým milým Aleškem (ahoj ahoj, tak už jsem tě teda zmínila O:) – a bude to drahý, neboj se!).
Úplně nejčastěji ale stejně vítězí jídlo (tamtadadá, jaké překvápko Betty, když tu nic jiného ani nevidíme), které si kromě velmi vysoké pozice, jakožto zažehnávač chutí při učení (taky musíte pořád něco zobat?!), odnáší taky významnou svačinovou roli! Výjimkou se však stal tento božský dvoubarevný pomerančový chlebík – ten se totiž k té svačině, chudák ani nedostal.Citronové koláče můžete vidět téměř dennodenně na každém rohu. Pro mě osobně vlastně nejsou vůbec žádnou zajímavou novinkou. A tak není divu, že už jsem delší dobu přemýšlela nad tím, zdali by se dali nějak hezky a zároveň podobně nahradit a zdali by si v tomto úkolu obstál třeba právě jejich oranžovější společník.

A on opravdu obstál. A na výbornou!

Moc ráda zkouším nové ingredience. A tak, když mi domů dorazila (pro mě dřív naprosto neznámá) čiroková mouka – mám z natu.cz, skončila s mým velkým nadšením právě v tomto koláči.
Upřímně ani nevím, jestli je tak jemný právě díky ní, nebo by dopadl úplně stejně dobře, když by byla nahrazenou dostupnější klasikou. Tak či tak, ho musíte zkusit a co víc! Rozhodně se mi s ním pochlubit!

Tak honem honem, jdeme na to! (Než se zase začnu učit:D)

Suroviny:

2 vejce
vymačkaná šťáva (i s dužinou) z jednoho pomeranče
1 rozmačkaný banán
20-30g medu/rýžového sirupu, případně jiného sladila podle chuti!
20g kokosové mouky
100g špaldové mouky
50g mandlové mouky
40g čirokové mouky (lze nahradit mandlovou nebo špaldovou)
lžička prášku do pečiva
špetka soli
2 lžíce nepraženého kakaa
100ml mléka na doředění

Postup:

Troubu si předehřejeme na 175 stupňů.
V jedné míse vyšleháme sníh z bílků, v druhé smícháme pomerančovou šťávu, med, žloutky a rozmačkaný banán. Ve třetí míse smícháme všechny mouky, prášek do pečiva a špetku soli.
Sypkou směs opatrně přimícháme k mokré, důkladně promícháme a opatrně za pomocí stěrky přidáme sníh.
Těsto rozdělíme na dvě části – do jedné z nich přimícháme kakao.
Do formy (používám formu na biskupský chlebíček) vyložené pečícím papírem střídavě vrstvíme obě části a celý chlebík pečeme asi 40 minut.

MOHLO BY SE VÁM TAKÉ LÍBIT

OKOMENTOVAT