Dýňové rizoto

Připraveno ve spolupráci s Billa CZ

Dýně k podzimu neodmyslitelně patří. Pro spoustu lidí však spojení dýně a chladného počasí znamená pouze přípravu klasické krémové polévky, a tak jsem se Vám dnes rozhodla ukázat recept trochu jiný – ale stejně tak dobrý.
Vážení a milí, představují Vám:
výborné dýňové rizoto.

V přípravě tohoto receptu jsem se inspirovala klasickým italským rizotem, které se vaří ze speciálního typu rýže – Arborio. Její zvláštností je zejména fakt, že se vaří podobně jako těstoviny, al dente, tzn. že při skusu stále cítíte trochu tvrdší jádro, narozdíl od klasické měkké uvařené rýže.

Dýňové pyré si vyrábím doma. Pro přípravu tohoto receptu Vám na něj vystačí jedna menší dýně Hokkaido, kterou rozříznete na půl, vydlabete semínkový vnitřek, nařízlou stranou položíte na plech a necháte péct při 190 stupních asi 40 minut nebo dokud dýně nezměkne. Upečenou dýni pak necháte vychladnout, zbavíte slupky a rozmixujete do konzistence pyré.

K dozdobení hotového rizota jsem použila svou oblíbenou kombinaci kozího sýru, vlašských oříšků a sladkého granátového jablka. Rizoto je však výborné samo o sobě, takže jste-li vůči této kombinaci stále trochu skeptičtí, vůbec ji používat nemusíte!

Tak snad bude chutnat! 🖤

Suroviny na 4 porce:

420g dýňového pyré (z jedné menší dýně Hokkaido)
1 litr zeleninového vývaru
300g ráže Arborio
75g strouhaného parmezánu
snítka čerstvého tymiánu
lžíce másla
1 střední šalotka nakrájená na kostičky
1 lžíce vinného octa
sůl a pepř

na ozdobení (volitelné):
kozí sýr
vlašské ořechy
granátové jablko

Postup:

Dýňové pyré spolu s vývarem smícháme v hrnci a na mírném plamenu chvíli povaříme.
V hluboké pánvi rozehřejeme máslo a do změknutí opečeme šalotku. Přidáme tymián a rýži a vaříme asi jednu minutu.
Přidáme lžíci vinného octa a asi 1/5 vývaru. Jakmile se vývar odpaří, přidáme další 1/5 a celý postup opakujeme, dokud nemáme všechen vývar spotřebovaný.
Rizoto vaříme, dokud není rýže hotová, ale tak, že jde stále na skus cítit trochu tvrdého jádra (al dente).
Na závěr k rizotu přimícháme parmezán, podle chuti osolíme a opepříme a podáváme s kousky kozího sýru, vlašskými ořechy a granátovým jablkem (volitelné).

MOHLO BY SE VÁM TAKÉ LÍBIT

OKOMENTOVAT