My Healthy Moment

Dýňový koláč

Prosím Vás, zastavte někdo alespoň na malou chviličku čas. Vždyť já se ještě ani pořádně nenadechla od té doby, co skončilo léto a už abych pomalu začala nakupovat dárky na Vánoce. No tak! Nestíhám se rozkoukávat. A co víc, myšlenkama jsem hlavně ještě pořád někde na sluníčkové louce s hromadou dobrého jídla a partou skvělých lidí.
Je hrozně zvláštní (a přitom neskutečně boží!) vnímat ten kontrast mezi prvákem, kdy jsem si mezi tím vším učením pomalu plánovala i ultrarychlé odskočení na záchod – protože prostě není čas čůrat, když Vás čeká třeba dvoudenní rande s asi 600 svaly, a druhákem, kdy vyloženě přemýšlím, jestli jsem v tom učení po létě takový flákač, anebo se to doopravdy dá zatím všechno zvládnout našrotit během pauzy na kafe. A víte vy co! Ono asi opravdu dá! Ale jsou to nervy! A já si po každém takovém rychlostresu nadávám, že už to příště nenechám zajít tak daleko.. a co. Stejně zase nechám:D
A tak mám teď většinu víkendů věnovanou čistě sobě a svému vaření, případně obrovskému lenošení u dobrého seriálu (The Knick!!! Jaj! Fakt neskutečně nedoceněný seriál, plný chuťovek tak akorát pro všechny mediky! Doporučuji všema deseti!) a naplno si užívám ten klid, který si tak svými rychlostresy můžu dopřát.
A co se do těch klidných chvil hodí kromě hrnku kafe a příjemné společnosti víc, než pořádný kus dobrého koláče! Třeba jako je tento dýňový s kokosovým mlékem! Juch juch♥

Tento koláč jsem poprvé vyzkoušela více než před rokem. A hned mu s celým svým srdíčkem propadla.
Spojení nasládlého dýňového pyré s krémovým kokosovým mlékem je totiž opravdu neskutečné!

A teď si tuto božskou medově nasládlou náplň představte na křupavé mandlové krustičce a…
A honem rychle utíkejte pro nějakou dýni, která rostla přímo pro Vás a Vaše kulinářské umění! Bude to stát opravdu za to!

Moc dobře vím, co Vás zajímá, a tak se otázce opět vynasnažím předejít! Dýňové pyré! Jedno slovo: hračka.
Dýni rozkrojte na půl, vydlabejte vnitřek, rozříznutou stranou položte na plech a nechte péct při 190 stupních asi 45 minut, nebo jakmile uvidíte, že slupka začíná tmavnout a půjde snadno od měkoučké dýně oddělit. Následně nechte dýni vychladnout, oloupejte a rozmixujte do hladka! A je to!

A když už máme pyré, nezbývá nic jiného, než se pustit do celého koláčku! (A klidně mi kousek můžete dovézt, vůbec se nebudu zlobit!)

Suroviny:

Na spodní vrstvu:

120g mandlové mouky
20g kokosové mouky
1 vejce
40g ovesných vloček
5 lžic kokosového oleje

Na náplň:

200g dýňového pyré
85g kokosového mléka v plechovce
1 vejce
lžíce medu (případně jiného sladidla podle chuti)
½ lžičky skořice

Postup:

Nejprve si připravíme spodní vrstvu.
V míse smícháme všechny mouky, přidáme rozšlehané vejce a kokosový olej a rukama zpracujeme nelepivé jednotné těsto.
Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme alespoň hodinu odležet v lednici.
Následně jej vyválíme mezi dvěma pečícími papíry, vmačkáme do dortové formy o průměru 16cm (případně jej rozdělíme do více menších formiček) a dáme péct při 175 stupních asi 15 minut.

Následně si připravíme náplň.
V míse smícháme dýňové pyré s kokosovým mlékem, vejcem, medem a skořicí, prošleháme a nalijeme na připravený korpus.
Pečeme dalších 50-60 minut, poté necháme vychladnout při pokojové teplotě a vložíme alespoň na 2 hodiny do lednice.

MOHLO BY SE VÁM TAKÉ LÍBIT

1 Komentář

  1. Odpovědět

    Míša Šislerová

    Říjen 14, 2017

    Tak ten vypadá naprosto úžasně! 🙂

    https://wantbefitm.blogspot.cz/

OKOMENTOVAT