Fazolové brownies

Brownies. Čokoládové pohlazení na duši, které každý milovník sladkého (respektive čokoládového) alespoň jednou za čas potřebuje. A možná i víckrát za čas – třeba tak dvakrát třikrát týdně s další čokoškou navrch jako bonus (chro chro). Šílená představa? Hádám, že už taky dost možná cítíte, jak se Vám tukový buňky začínají ukládat i na konečcích prstů co? Ale není třeba! Na těchto brownies, na rozdíl od klasických, u kterých stačí, když si do nich jednou kousnete a příšerná nálož cukru se vám vlije snad i do uší, není totiž vůbec nic špatného. Ani gram rafinovanýho cukru, zato naopak božský nával chuti 100% nepraženého kakaa!
Nepražené kakao? ANO! Výhradně volím přesně tohle! Oproti klasickému kakau, které běžně seženete v obchodech, je sice kapátko dražší, ALE! Díky jeho neznehodnocení tepelnou úpravou ani jiným zlým přepracováním, si zachovává veškeré výživné látky a tu nejčokoládovější čokoládovou chuť na světě. Navíc ho právě, díky výrazné chuti spotřebujete oproti běžnému kakau dvakrát méně, takže investice se Vám – dřív nebo později vrátí (minimálně Vám poděkuje vlastní tělíčko, jakmile do něj dostanete tu úžasnou chuť! Anebo třeba takový fenyletylamin (ne, není to zaklínadlo) – známý taky jako hormon štěstí a lásky! Víte, kam tím mířím? Jednoduše budete tak úsměvní, že Vám nějaká investice do kakaa bude úplně volná! Jupí – chuťové buňky plesají)

Ale zpátky k brownies. Jak už z názvu vypovídá, obsahují fa-zo-le! … (pořád jste od toho ještě neutekli, hm hm?)
Já používám červené konzervované, aleprosímvás
pořádně!! ale opravdu pořádně je od toho nálevu před mixováním propláchněte, ať z toho pak nemáte akorát báječně slanou kostku, kterou byste mohli posolovat zasněžené silnice. (Vlastní zkušenost? Možná)

Pro zpestření jsem si je navíc ještě naplnila červeným rybízem. To ale samozřejmě dělat vůbec nemusíte. Spíš mě jen hezky lákala ta kyselo-čokoládová chuť. Mňam Mňam.

Tak co, máte ještě stále dost odvahy (pokud ne tak – abrakadabraka fenyletylamin!! Zase ty chemický vtípky, omlouvám se) a fazolí se v koláči nebojíte? Že ano? No hurá! Máte vyhráno! Jdeme péct!:))

Suroviny:

půl plechovky červených fazolí
1 vejce
2-3 lžíce nepraženého kakaa
lžička skořice
lžíce mandlové mouky (lze nahradit nahrubo mletými oříšky)
2 lžíce kokosové mouky
20g čokoládového proteinu
1/3 lžičky prášku do pečiva
50-100ml mléka/vody na doředění
2 lžíce medu, nebo jiného sladidla podle chuti
libovolně: hrst červeného rybízu, malin, nebo jiného ovoce

Postup:

Předehřejeme si troubu na 200°C
Fazole scedíme, důkladně propláchneme a rozmixujeme na pyré.
Vejce s medem vyšleháme, přidáme k fazolím a pořádně promícháme. Přidáme zbytek ingrediencí, dle potřeby naředíme (kokosová mouka pohlcuje velké množství tekutin, nezapomeňte na to!), přelijeme do formy a pečeme 20-30 minut.

MOHLO BY SE VÁM TAKÉ LÍBIT

3 komentáře

  1. Odpovědět

    Barbora Hladíková

    Leden 28, 2017

    Děkuji moc!!! 🙂 Dneska jsem ho upekla (hned z dvojité dávky 🙂 🙂 ) a byl opravdu výborný!!!! Chutnal i ségře, která se na fazole tvářila dosti skepticky 🙂 🙂 takže myslím, že zítra budu péct hne druhou dávku 🙂 🙂 A rozhodně vyzkouším i další tvoje receptíky…. 🙂 na Instagramu vypadají všechny výborně!!! Jak vyrábíš chia puding?? Ještě nikdy jsem ho nezkoušela…. 🙂

  2. Odpovědět

    Barbora Hladíková

    Leden 27, 2017

    Ahoj!!! Moc ráda bych vyzkoušela Tvůj recept na fazolové brownies, vypadá vážně skvěle… Ale nevím, jak velkou zapékací misku mám použít, mohla bys mi, prosím, napsat velikost tvojí misky?? 🙂 🙂 děkuji moc!!! 🙂 🙂

    • Odpovědět

      Alžběta Rohová

      Leden 27, 2017

      Ahoj:) podle mého nepřesného pravítka je to něco kolem 15×18! toho těsta není moc, takže zvol určitě nějakou menší:) Ať se vydaří a chutná:)

OKOMENTOVAT