Gnocchi s pestem z medvědího česneku

Připraveno ve spolupráci s BILLA CZ

Co vy a medvědí česnek? Sbíráte? Kupujete?
U nás doma je medvědí česnek běžnou součástí jarní kuchyně.
Když jsem tedy dostala zadání vymyslet nějaký recept naladěný do jarní atmosféry, přesně jsem věděla, jakou surovinu musím využít.

Původně jsem měla v plánu gnocchi pouze koupit a směřovat recept primárně na pesto. Když mi ale došlo, kolik zbytečných přísad v kupovaných pravděpodobně bude, rozhodla jsem se vytvořit noky domácí. Z celozrnné mouky a pečených brambor.

Ano. Příprava je sice na jednu stranu trochu náročnější, nicméně pokud Vám noky vyjdou tak hezky jako vyšly mně, uvidíte, že nebudete ani trochu litovat. Domácí je prostě domácí, co si budem povídat!

Suroviny na 2-3 porce

Pesto z medvědího česneku:

50g medvědího česneku
30g vlašských nebo jiných ořechů
30g parmazánu
75ml olivového oleje
trochu soli

Gnocchi:

2 velké moučnější brambory
90g celozrnné hladké mouky
1 vejce
špetka soli a pepře
lžíce másla nebo jiného tuku na smažení

K servírování

cherry rajčátka
nastrouhaný parmazán

Postup

Nejprve si připravíme pesto z medvědího česneku.
Listy medvědího česneku omyjeme, osušíme a spolu s ostatními surovinami vložíme do mixéru a důkladně rozmixujeme až do požadované konzistence.
Pro přípravu gnocchi si nejprve upečeme brambory. Troubu si předehřejeme na 200 °C, brambory omyjeme, osušíme a ve slupce necháme péct asi 1 hodinu nebo dokud nejsou měkké skrz na skrz.
Po upečení zbavíme slupky a ještě teplé rozmačkáme do hladka.*
Přidáme asi polovinu mouky s trochou soli a opatrně smícháme. Ve středu těsta vytvoříme důlek, přidáme rozšlehané vejce, zbytek mouky a velmi jemně zpracujeme do hladkého těsta. (Těsto by mělo zůstat jemné, dejte si pozor, abyste jej silou příliš nepřepracovali a nebo nepřidali větší množství mouky a nestalo se tak ve výsledku hutným.)
Z těsta vyválíme dlouhé válečky silné asi 1,5 cm, které nožem nakrájíme na menší kousky. Každý kousek pak můžeme pod jemným tlakem převalit přes hřbet vidličky abychom dosáhli charakteristických zábrusů, do kterých se mnohem lépe zachytává omáčka – nebo v našem případě připravené pesto.
Noky ponoříme do vroucí osolené vody a vaříme dokud nevyplavou k povrchu.
Na pánvi si rozpálíme lžíci másla nebo jiného tuku, hotové noky opečeme, přidáme připravené pesto a důkladně promícháme.
Podáváme s cherry rajčátky a trochou parmazánu.

*K rozmačkání brambor se skvěle hodí lis na brambory. Já je důkladně rozmačkala klasickým šťouchadlem, použít by se dala i obyčejná vidlička. Vždy je ale důležité dát pozor, aby byla směs ve výsledku opravdu hladká a noky neobsahovaly hrudky brambor.

YOU MIGHT ALSO LIKE

LEAVE A COMMENT

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..