
Suroviny
Na koláč
- 190g celozrnné mouky
- 50g mandlové mouky
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 20g rozpuštěného másla
- 1 velké vejce, pokojové teploty
- 2 lžíce vanilkového extraktu
- 120g řeckého jogurtu
- 120g javorového sirupu
- 50ml mléka
- 1 hruška, nakrájená na kostičky
Na krém
- 250g mascarpone
- 250g polotučného tvarohu
- 3-4 lžíce (nebo podle chuti) javorového sirupu
Na ozdobu
- 1 hruška, nakrájená na tenké plátky, opečená na lžičce másla
- hrst nadrcených ořechů
Postup:
V jedné míse smícháme řecký jogurt, vejce, rozpuštěné máslo, javorový sirup, vanilkový extrakt a mléko.
V druhé míse všechny sypké ingredience s hruškou nakrájenou na kostičky.
Sypkou směs opatrně přimícháme k tekuté a důkladně promícháme.
Takto připravené těsto přelijeme do formy vytřené trochou tuku nebo vyložené pečicím papírem a pečeme při 175°C asi 50 minut až hodinu.
Koláč necháme vychladnout a připravíme si krém:
V míse vyšleháme mascarpone, tvaroh a podle chuti javorový sirup.
Vychladlý koláč potřeme krémem a ozdobíme hruškami (opečenými na lžičce másla) a posypeme oříšky.
