KRÉMOVÁ ČERVENÁ ČOČKA S RAJČATY A KOKOSOVÝM MLÉKEM

Před týdnem jsem se vrátila ze své dvou týdenní klinické stáže na Tchaj-wanu. I když už jsem dávno fyzicky doma, hlavou se pořád ne a ne vrátit zpátky. Jedno mi tam daleko ale upřímně chybělo. Vaření.

Tchajwanci nevaří. Teda alespoň ti, kteří se tím venku na ulicích neživí. Když jsem se tam s lidmi přibližně mého věku bavila o tom, jak je pro mě zcela běžné chystat si každý den jídlo, vypadali upřímně překvapeně. Není se ale čemu divit. Hotové jídlo je tam cenově levné (dokonce levnější, než samotné suroviny), a tak se jim to zpravidla neoplatí. Časově ani finančně.

Myslela jsem si, že po návratu domů nebudu chtít žádnou rýži ani nudle vůbec cítit. Překvapivě to mám přesně naopak.
Díky bohu, že jsem měla pro Billu zadaný recept s červenou čočkou a od svého tchajwanského stereotypu se musela odtrhnout minimálně pracovně! 😀

Tento recept připomíná indickou kaši z červené čočky, zvanou Dhal. Já ho tak ale záměrně nenazvala (i přesto, že podobné recepty na internetu se názvem pyšní) – není to tradiční typický dhal a tak nechci aby si to s ním někdo spojoval!

Baví mě zvolená kombinace koření, jemnost kokosového mléka a jednoduchost celého pokrmu. Červená čočka je navíc bohatým zdrojem bílkovin.

Jako přílohu jsem zvolila kuskus, skvěle funguje ale i rýže nebo celozrnné pečivo!

Jak se Vám líbí?🖤

Suroviny na 4 porce:

1 lžíce řepkového oleje (nebo jiného tuku na smažení)
1 menší cibule nakrájená na kostičky
2 stroužky česneku nakrájené nadrobno
asi 2 cm čerstvého zázvoru nakrájeného nadrobno
1 lžička mletého kmínu
1 lžička kurkumy
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky mletého koriandru
200g červené čočky BILLA naše Bio v suchém stavu
1 větší mrkev nastrouhaná nahrubo
1 plechovka krájených rajčat
250ml kokosového mléka z plechovky
550ml vody
3/4 lžičky soli

K servírování:
kuskus (případně rýže nebo chleba)

Postup:

V hrnci rozpálíme lžíci oleje, přidáme cibuli a za stálého míchání opékáme asi dvě minuty. Přidáme česnek a zázvor, nastrouhanou mrkev a opékáme asi další dvě minuty. Přisypeme kmín, koriandr, kurkumu a skořici a důkladně promícháme.

Přidáme plechovku krájených rajčat (i se šťávou), vodu, červenou čočku a sůl. Celou směs přivedeme k varu, poté teplotu snížíme na polovinu a necháme vařit pod pokličkou za občasného promíchání asi 15 minut. Následně k čočce přimícháme kokosové mléko a podle chuti dochutíme pepřem a solí.

Podáváme s kuskusem nebo jinou přílohou.

YOU MIGHT ALSO LIKE

LEAVE A COMMENT

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..