
Suroviny (cca na 3 porce)
- 100g polenty Billa Naše Bio
- 1 litr vody (nebo zeleninového vývaru)
- lžíce másla
- 30g nastrouhaného parmezánu
- sůl a pepř podle chuti
Na rajčatovou omáčku
- 1/2 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1-2 lžíce javorového sirupu (nebo trochu třtinového cukru) Billa Naše Bio
- lžička sušeného oregana
- sůl a pepř podle chuti
- lžíce řepkového oleje
Na masové koule
- 400g mletých kuřecích prsou Vocílka
- 1 vejce
- 100g ovesných vloček
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 30g parmezánu
- hrst čerstvé bazalky, nasekané nadrobno
- sůl a pepř
Postup
Nejprve si připravíme masové koule.
V míse smícháme kuřecí mleté maso, vejce, ovesné vločky, olivový olej, česnek, cibuli a koření.
Rukama poté vypracujeme kuličky o přibližně stejné velikosti a dáme je na plech vyložený pečicím papírem.
Pečeme při 200 stupních asi 20 minut.
Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku a polentu.
Do vroucí vody nasypeme polentu a za stálého míchání vaříme asi 15 minut. Poté ke kaši přimícháme máslo a parmezán, ochutíme solí a pepřem.
Pro přípravu rajčatové omáčky si na pánvi rozpálíme lžíci řepkového oleje nebo jiného tuku, přidáme cibuli a česnek a opékáme do zlatova.
Následně přidáme krájená rajčata, dochutíme solí, pepřem, javorovým sirupem a oreganem. Za občasného míchání vaříme na mírném plameni ještě asi 5 minut.
Masové koule podáváme s polentou a rajčatovou omáčkou.