Meruňkový koláč s drobenkou

Vlastně ani nevím, odkdy jsou pro mě meruňky takovou srdcovkou. Ale přísahám, že jen co letos začala sezóna, vytáhla jsem papír a tužku a začala celá natěšená škrábat recepty, které jsem s nimi měla v plánu.
Zažívat takovej entuziasmus i během zkouškovýho, haha to by byla jiná áčková jízda!

No jo! Jenže. Zas to má háček. Jak jinak.

Nápadů by bylo spousta, jen toho času mi zase tolik nezbývá. Ale to protože už za pár dní odjíždím na dlouho očekávaný výlet po Evropě (určitě sledujte instagram, věřím, že pokud úplně nepromokneme a vyjde nám počasí, budou ty fotky stát za to!😌) a místo pečení koláčů bych spíš měla dělat nálety na konzervy s tuňákem a proteinový tyčinky na cestu. No co no. Ale těším se, těším!

A tak, abych Vám před svým odjezdem udělala alespoň malou radost, splácala jsem poslušně jeden recepis ještě dnes!

A myslím, že se dost povedl! Jen upozorňuji, že je takový, no.. maličký! Tak akorát k odpolední kávě pro dva (no anebo pro jednoho, pokud jste stejný prasátka jako já a všechno sladký čerstvě napečený hned sníte🤷‍♀️ hh)

Suroviny na koláč o velikosti cca 9×12 cm:

cca 2 zralé meruňky nakrájené na drobné kostičky
55g špaldové mouky
2 lžíce javorového sirupu
lžíce kokosového oleje
50 ml mléka
1 vejce
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky mleté skořice

Na drobenku:

20g ovesné mouky
lžíce kokosového oleje
lžička javorového sirupu

Postup:

Nejprve si připravíme spodní vrstvu.
V jedné míse smícháme mouku, prášek do pečiva a skořici, v jiné kokosový olej, vejce, mléko a javorový sirup.
Sypkou směs opatrně přimícháváme k mokré, hotové těsto přelijeme do malé formy (já zvolila zapékací misku o rozměrech 9×12 cm, kterou jsem vyložila pečícím papírem) a pečeme při 170°C asi 15 minut.
Následně koláč vytáhneme, poklademe nadrobno nakrájenými meruňkami, posypeme drobenkou, připravenou smícháním ovesné mouky, kokosového oleje a javorového sirupu, vložíme zpět do trouby a pečeme asi 40 minut.

MOHLO BY SE VÁM TAKÉ LÍBIT

OKOMENTOVAT