My Healthy Moment

Nemasové kuličky

Přiznávám, vůbec nevím, jak začít. Úterky mě pomalu ale jistě vysávají. Vstávat v pět ráno kvůli dvěma hodinám anatomie a hned dalším dvěma hodinám její sestřičky histologie není žádná velká sláva.

Miluji rána! To rozhodně ano! Vlastně se mi ty jízdy vlakem, kdy mohu pozorovat probouzející se sluníčko a oblohu plnou sytých barev, šíleně líbí. Ale jakmile se musím navléknout do svého pláště (původně mé básnické já chtělo napsat bělavého – ale protože se mi na něj vylil jogurt, je spíš krásně vesmírný) a sejít do našeho anatomického sklepení (peklo bývá vždycky dole), přestávám fungovat. A to minimálně na celé dvě hodiny, než se vyhlásí zasloužená pauza na jídlo! A tahle funkčnost nefunkčnost pak s plným pupkem pokračuje ještě dál – v histologii.
A teď si představte, že v tom stavu navíc píšete test. Jediné, co s jistotou můžete prohlásit za funkční, je vaše srdce, které má tendenci vypadnout dřív než vy sami, a pravý ukazovák, který bezvědomky kliká na myš a doufá, že trefí odpovědi aspoň tak, aby prošel a spolu se srdíčkem už to zabalil hezky za sluníčkem. Naštěstí to dneska trefil! A tak zasloužil pořádný oběd. A co je víc, než kopa špaget s kopou sýra a
nemasovými kuličkami.Červená čočka je mým absolutním favoritem v oblasti luštěnin. Její „chybějící“ slupka napomáhá stravitelnosti, a tak se po její konzumaci nemusíte bát příliš nafouklého pupíku, anebo snad nepříjemných úniků plynů (posílám pozdravy a pusu hnilobným a kvasným kamarádkám bakteriím ve střevech! Nepřestávejte makat, jste boží)
Její obrovskou výhodou je, že se nemusí namáčet, a tak máte během několika desítek minut připravený rychlý a zdravý pokrm! Pokud ji navíc povaříte déle, než je potřeba, krásně se vám zahustí na kaši a vy pak máte (například při přípravě těchto koulí) méně starostí s mixováním!Kuličky jsou navíc skvělým způsobem, jak do Vašeho, či jídelníčku Vašich blízkých zakomponovat tělu prospěšné luštěniny. A přísahám, že v kombinaci s pořádně rajčatovou omáčkou a těstovinami, nikdo ani na chvíli nezapochybuje o jejich složení.Tak moc dobré jsou!

A dokonce i studené! Třeba do krabičky, vybavené na dlouhé dny:)

Suroviny asi na 10 kuliček:

70g neuvařené červené čočky
½ kostky zeleninového bujónu
½ stroužku česneku
½ cibule nakrájené nadrobno
lžíce rajčatového pyré
2 lžíce ovesné mouky
koření: oregano, drcená majoránka, sůl, pepř

Postup:

Zeleninový bujón rozmícháme ve vodě, přidáme červenou čočku a uvaříme podle návodu. Následně slijeme a spolu s ostatními ingrediencemi rozmixujeme. Na plech vyložený pečícím papírem tvoříme kuličky a pečeme při 180 stupních 20-25 minut.

MOHLO BY SE VÁM TAKÉ LÍBIT

3 komentáře

  1. Odpovědět

    Kačka

    Březen 26, 2017

    Jsou skvělé, už se těším, až vyzkoušíme další recepty. Všechny vypadají lákavě!

  2. Odpovědět

    Anna Sco

    Březen 19, 2017

    Zrovna jsem si minulý týden červenou čočku koupila, takže to musím co nejdřív zkusit, protože to vypadá neskutečně božsky! ♥

  3. Odpovědět

    Verča

    Březen 18, 2017

    Tak ale tohle ♥_♥

OKOMENTOVAT