Ovesno-mandlové linecké

Vánoce jsou sice už dávno ty tam, ale myslím (nemyslím! jsem si více než jistá!), že by byl hřích, kdybych se s Vámi o tuto dokonale zdravou verzi lineckého slepovaného mým oblíbeným chia džemem nepodělila! (Anebo jsem jen tolik unešená z těch fotek, protože byly oficiálně prvními fotkami focenými novým foťákem? Kdo ví!)

Když jsem ho poprvé, ultrarychle pár dní před Vánoci dělala, a to hlavně tak nějak za odměnu po všech zápočtech a příšerné zkoušce z biofyziky (dobře, nebyla tak moc příšerná, vlastně mi i udělala hroznou radost.. když skončila), byl to spíš jen takový pokus-omyl ve skvělém vánočním opojení (znáte ty oslavné tance na vánoční klasiky, hrající v televizi? Miluji Vánoce:D).
Abyste rozuměli – metoda pokus-omyl je u mě docela běžnou. Hrozně ráda vždycky posbírám všechny své oblíbené mouky a jiné přísady a čekám, co mé (začínající)zubařské tlapky vykouzlí. Většinou to dopadne dobře. Většinou. Ale to bude nejspíš tím, že za tu dobu, co se takovému kuchtění věnuji, jsem už tak nějak dokázala vychytat, jaké suroviny se k sobě hodí a hlavně v jakém poměru je použít.

Na linecké jsem použila své oblíbené ovesné vločky, kokosovou, mandlovou a špaldovou mouku (vidíte, říkala jsem, že je vždycky všechny posbírám!!) a mou největší závislost! Arašídové máslo! (Nejradši mám domácí – jen čistě arašídy, špetka soli a lžíce kokosového oleje! Je šíleně jednoduché na přípravu – vlastně byste ho zvládli udělat hned teď z fleku, ale stejně se s ním brzy setkáte i tady na blogu, jako s takovým mým oblíbeným rychloreceptíkem:)). Hotové voňavé cukroví jsem následně slepila chia džemem (kdo ještě nezkoušel, mrkněte sem!) a vykouzlila tak opravdovou chuť Vánoc! Bez rafinovaného cukru, plnou vlákniny a skvělé chuti!:)))

(venku nesněžilo, tak jsem si těsto zasypala kokosovou mouku. Jen tak O:) nic v tom nehledejte:D)

A to není všechno!
Na přípravu lineckého jsem nepoužila ani gram živočišných produktů, a tak třeba potěší i naše veganské přátele:) Prostě Vánoce, hezky pro všechny, tak jak to má být!

Nažhavte trouby, jdeme na to!

Suroviny:

100g rozemletých ovesných vloček
50g špaldové mouky
50g kokosové mouky
70g mandlové mouky (můžete použít i mleté mandle)
50g kokosového oleje
25g vanilkového proteinu (nemusí být, nahraďte některou moukou a libovolným sladidlem)
60g arašídového másla
2-3 lžíce studené vody (kokosová mouka pohlcuje hodně vody!), případně mandlového mléka
lžíce chia semínek (rozmíchaných asi ve 3-4 lžících vody, odležených do nabobtnání)
lžička prášku do pečiva
špetka soli
rýžový sirup/javorový sirup/med podle chuti

Postup:

Nejprve si v jedné míse smícháme všechny sypké ingredience, v jiné zase rozehřátý kokosový olej, arašídové máslo, sladidlo a chia-gel.
K mokré směsi opatrně přimícháme sypké ingredience a pořádně propracujeme. Pokud je těsto příliš suché, přidáme trochu vody nebo mléka.
Zabalíme těsto do potravinářské fólie a necháme asi hodinu odležet v lednici.
Troubu si předehřejeme na 180 °C, z těsta vyválíme tenký plát, vykrajujeme cukroví a pečeme 10-12 minut (neustále cukroví hlídáme, snadno se připaluje)
Po vychladnutí potřeme džemem, slepíme a zobeme!

MOHLO BY SE VÁM TAKÉ LÍBIT

1 Komentář

  1. Odpovědět

    Jitka

    Listopad 18, 2017

    Parádní nápad, krásná inspirace, děkuji!

OKOMENTOVAT