My Healthy Moment

Pikantní nachos chipsíky

Kdo taky miluje déšť? Já moc! A obzvlášť, když nemusím postávat někde na tramvajové zastávce promoklá až na kost, ale ležet hezky pod dekou v teple vlastního domova a s klidným srdíčkem se z plných sil nesil věnovat báječnému nicnedělání při sledování oblíbených filmů! A aby bylo to nicnedělání co nejefektivnější, moc ráda si u něj neustále něčeho uzobávám.
Tak třeba dřív to býval minimálně jeden balík solených brambůrků, tyčinek nebo pražených arašídů. Prostě nestárnoucí klasika alá party pro jednoho! Teď už se mnou však pomyšlení na celý jeden balík těchto slaných neřestí v mém žaludku, naprosto otřásá. Není divu, sůl už skoro nepoužívám, a tak si ten přesolený pocit v puse schovávám spíš na nějakou letní dovču u moře, kde mě bude moci Alešek s radostí topit tak dlouho, dokud nebudu vypadat natolik zoufale a nasr-naštvaně, že se slituje (tzn: dostane strach!) a nechá mě se dopotácet, jako vyvrženého vorvaně na souš. Bože, už ať je léto! ♥
Ale zpátky k zobání. Často se setkávám s názory, že pokud chcete žít zdravě, musíte se všech těchto „snacků“, které se tak krásně – po jednom (až nakonec zmizí všechny) – hází do pusy, vzdát, a jedinou možnou alternativou je oříšková směs. Ha Ha!* (*pozn. redakce: velmi upřímný smích)
Představuji Vám nefalšovaně zdravé: Nachos chipsíky🙂

Jejich příprava je kupodivu šíleně rychlá a já Vám mohu s klidnou duší zaručit, že ani sami nebudete moci věřit tomu, jak moc dobré vlastně jsou!
Jako základ jsem použila dvě, ne moc obvyklé – za to hezky osvědčené, mouky: Cizrnovou a Quinoovou.
Já osobně mám mouku z quinoy z natu.cz! Co jsem tak ale koukala po kamenných prodejnách zdravé výživy, neměl by být problém sehnat ji i v nich. (Tam ale nebude mít takový hezoučký obal řekla bych!)Další chipsíkovou přísadou je konopný olej. Přiznám se, že jakmile ho poprvé má hnědá očka spatřila na Veganza store, zaujal je tak moc, že jsem s jeho objednáním neváhala ani vteřinu. A myslím, že jsem ani nemusela. Má příjemnou oříškovou chuť a vůni a oproti jiným olejům taky poměrně nízké množství nasycených mastných kyselin! (Jupí)
V tomto receptu jej ale klidně můžete nahradit například olivovým!
Mé oblíbené Indické kari od Fitkoření, už určitě znáte. Kdo je tu však nový a neví o co jde, jedná se o směs Kari, Kurkumy, česneku, chilli a dalšího koření, které této směsi dodávají neskutečnou chuť a vůni! Na jejich stránkách seženete všechna koření se slevou 10% po zadání slevového kódu: betty10 🙂
Chipsíky jsem vytunila právě touto směsí a myslím, že lepší variantu jsem zvolit ani nemohla!Tak kdo už na ně dostal chuť?:)))

Suroviny:

60g cizrnové mouky
45g qinuoa mouky
2 lžičky lněných semínek
2 lžičky chia semínek + trochu vodu – chia necháme ve vodě nabobtnat, dokud nevznikne rosolovitá hmota
lžička konopného oleje (lze nahradit olivovým)
50 – 100ml teplé vody
špetka soli
libovolné koření – já zvolila směs Indické Kari (Fitkoření)

Postup:

V jedné míse smícháme obě mouky, lněná semínka a špetku soli a přidáme chia gel s konopným olejem.
Za pomalého přilévání horké vody rukama zpracujeme nelepivé těsto.
Těsto rozdělíme na 3 části, z kterých vytvarujeme koule a necháme alespoň 10-15 minut odpočinout v lednici.
Následně každou část opatrně rozválíme na co nejtenčí plát a necháme zhruba 1-2 minuty opékat na suché rozpálené pánvi z obou stran.
Po opečení nalámeme, nebo nařežeme na libovolné tvary, poklademe na plech a pečeme při 175 stupních asi 8-10 minut. Je potřeba je neustále hlídat – mají tendenci se připalovat.
Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě.

MOHLO BY SE VÁM TAKÉ LÍBIT

4 komentáře

  1. Odpovědět

    Simona

    Březen 20, 2017

    Ahoj 🙂 je možné nahradit cizrnovou a qinuoa mouku za nějakou jinou? Mám obavy, že u nás v malém městě je neseženu 🙂 Děkuji

    • Odpovědět

      Alžběta Rohová

      Březen 20, 2017

      Ahoj:) Pokud bys nesehnala ani jednu z těchto dvou, tak zkus nahradit nějakou špaldovou nebo čistě celozrnnou moukou:) ale minimálně na cizrnovou bych zkusila mrknout:) Ať se povedou!:)

      • Odpovědět

        Simona

        Březen 20, 2017

        Děkuju 🙂 a co kukuřičná mouka? Určitě se mrknu 🙂

        • Odpovědět

          Alžběta Rohová

          Březen 20, 2017

          No jasně, tu určitě vyzkoušej!:)

OKOMENTOVAT