My Healthy Moment

Polévka z červené čočky a mrkve s křupavou cizrnou

Nikdy by mě nenapadlo, že si tolik zamiluji vymýšlení a přípravu zdravých hlavních jídel.
Když jsem si totiž před nějakou dobou svůj blog zakládala, měla jsem hlavu plnou hříšně sladkých, ale zdravých dezertů, po kterých se mi sbíhaly sliny jen jsem na ně pomyslela.
A tak jsem nad ničím jiným ani nepřemýšlela a jen ze své skříňky tajných zdravých zásob neustále tahala všelijaké mouky a kila pravého nefalšovaného kakaa (čoko je prostě moje!) a kuchtila do takové míry, do jaké mi jen anatomie číhající za dveřmi dovolila.

Dokonce si ještě teď vzpomínám, jak se mi někdy v dubnu začaly poprvé honit hlavou myšlenky, jestli by třeba nebylo moudré do svého blogového repertoáru zakomponovat i více hlavních jídel, aby rubrika dezertů nebyla přecpaná k prasknutí, kdežto ta s pořádnými vydatnými jídly se jen uboze plácala na souši.
A tak se to najednou stalo. A vůbec toho nelituji.
Přece jen, božských zdravých dezertů vidím na internetu opravdu stovky každý den, tak proč Vám nedopřát plné pupky taky během oběda, no ne! O:)
Tak to pojďme utvrdit třeba touto bájo krémovou polívčičkou, bohatou na bílkoviny z červené čočky a vitaminky z mrkviček!
A ta křupavá cizrna místo krutonků? To prostě musíte zkusit! Jako vážně!

Pac a pusu!

P.S.: určitě budu ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu i od Vás – čtenářů! Zajímá mě, jaký k tomu máte postoj Vy sami. Jestli jste za hlavní zdravá jídla rádi, nebo spíše toužíte po něčem slaďoučkém na zub!

Děkuji moc!♥

Suroviny na 3-4 porce:

500g ostrouhané a na menší kousky nakrájené mrkve
150g červené čočky
kostička zeleninového bujónu
1l vody
lžíce Ghí (přepuštěné máslo) – lze nahradit obyčejným máslem, olejem,…
1 střední cibule nakrájená nadrobno
2 stroužky česneku nakrájené nadrobno
hrst lístků čerstvé bazalky
koření podle chuti– sůl, pepř, oregano, chilli

Na cizrnu:
150g cizrny
2 lžíce olivového oleje
oblíbené koření (já použila kari, chilli a sůl)

Postup:

V hrnci rozehřejeme Ghí a za občasného míchání restujeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme česnek a restujeme zhruba další dvě minuty.
Přidáme kousky nakrájené mrkve, chvíli opékáme, následně zalijeme vodou s rozdrobenou kostkou zeleninového bujónu a ochutíme kořením a lístky bazalky.
Jakmile je mrkev středně měkká, přidáme červenou čočku a vaříme do úplného změknutí zeleniny i čočky.
Polévku rozmixujeme dohladka, podle potřeby naředíme, dochutíme a podáváme.

V mezičase si připravíme křupavou cizrnu.
Uvařenou cizrnu (nebo propláchnutou z nálevu) smícháme s olivovým olejem a kořením, rozprostřeme na plech a pečeme v troubě předehřáté na 190°C 20-25 minut dozlatova.

MOHLO BY SE VÁM TAKÉ LÍBIT

8 komentářů

  1. Odpovědět

    Lída

    Prosinec 8, 2017

    Výborná polévka <3 přes zimu mám nejradši husté krémové polévky a tahle je úplně dokonalá ! příjemně pikantní, krásně voní a ta cizrna 😛 i můj nezeleninový přítel, mě požádal o další talíř. Palec hore 😉

  2. Odpovědět

    G

    Červenec 25, 2017

    Musím říct úžasné ❤❤ chutnala doma všem a moc..
    Děkuju Alžbětko za inspiraci a vlastně za všechno co děláš, si úžasná 😊
    Ať přidáš jakýkoliv recept sem moc ráda .. děkuju

    • Odpovědět

      Alžběta Rohová

      Srpen 4, 2017

      Páni! To já hrozně moc děkuji za tak krásná slova!♥

  3. Odpovědět

    Michaela

    Červenec 24, 2017

    Ach můj bože 😍 tohle musím určitě vyzkoušet.

  4. Odpovědět

    Anna

    Červenec 24, 2017

    Určitě také zkusím a pak dám vědět jaká byla :o)!

    • Odpovědět

      Alžběta Rohová

      Červenec 24, 2017

      Budu se těšit!♥

  5. Odpovědět

    Veronika

    Červenec 24, 2017

    vypadá luxusně, určitě zkusím

    • Odpovědět

      Alžběta Rohová

      Červenec 24, 2017

      Moc děkuji!:)

OKOMENTOVAT