My Healthy Moment

Špaldová pizza

Vymyslet recept na zdravou a dobrou pizzu, co by chuťově alespoň trochu připomínala tu nikdy nestárnoucí klasiku se mi už asi dva roky zdálo jako naprosto nadlidský výkon.
Na internetu jsem se již několikrát setkala s verzemi typu tvarohová pizza, cuketová pizza, květáková pizza,… ale ať jsem zkusila jakoukoliv z nich, nikdy to prostě nebyla PIZZA (a nikdy asi ani nebude, s tím se musí holt počítat:D).
Nicméně, před několika měsíci mě osvítila skvělá myšlenka. Když jsem totiž ukuchtila špaldové celozrnné bochánky, kde se mi naprosto dokonale osvědčilo jablečné pyré, řekla jsem si, že by nebylo úplně k zahození s jablečným pyré zaexperimentovat na trochu jiné úrovni a zkusit konečně pořádné pizza těsto. A víte vy co?
Ono to vyšlo!

Těsto na pizzu by podle mého a mých chuťových zkušeností mělo být jednoznačně jemné a třeba i lehce nasládlé. A jaká surovina Vám takové těsto vykouzlí raz dva? Jablečné pyré přeci!

Jablečné pyré, mouka, sůl, prášek do pečiva a kapátko vody. Nic víc, nic míň. Pro mě zatím to nejlepší zdravé těsto na pizzu, jaké se mi kdy povedlo. Uíí

Nazdobit si ji pak můžete naprosto čímkoliv. Já osobně vsadila na klasiku, kdy jsem smíchala pokrájená rajčata z plechovky s česnekem, oreganem a solí, předpečené těsto jimi potřela a navrch navíc vyskládala plátky mozzarelly a bazalky. Bože asi si udělám ještě jednu!

Hotová je se vším všudy do 30 minut. A ta chuť?
Snědla jsem ji úplně celou, přísahám!

Tak, kdo ji vyzkouší taky?:)

Suroviny:

130g jablečného pyré
150g (a více) špaldové mouky
lžička soli
lžička prášku do pečiva
trochu vody

Postup:

Předehřejeme si troubu na 200°C.
V jedné míse smícháme mouku, sůl a prášek do pečiva a opatrně přimícháváme k jablečnému pyré. Dle potřeby přidáme trochu vody pro lepší spojení surovin, či více mouky.
Rukama zpracujeme lehce lepivé (ne úplně moc) tahavé těsto (nikoliv klasický bochánek, který můžete rozválet) a prsty (doporučuji prsty lehce omoučit, kvůli lepivosti těsta) těsto rozprostřeme na plech nebo jakýkoliv kulatý předtvar pro pizzu (já použila dno od dortové formy, které jsem vytřela trochou másla).
Takto připravené těsto vložíme do trouby a pečeme asi 6 minut.
Následně těsto nazdobíme dle vlastní fantazie a chuti* a necháme péct dalších 12-15 minut.

*na potření jsem zvolila nadrobno nakrájená rajčata z plechovky (Lidl) smíchaná s česnekem, oreganem a solí, vrch pizzy jsem poté pokladla plátky mozzarelly a lístky bazalky.

MOHLO BY SE VÁM TAKÉ LÍBIT

8 komentářů

  1. Odpovědět

    Pavlína

    Srpen 22, 2017

    Je to mňamka! Děkuji za inspiraci😊

  2. Odpovědět

    Petra

    Srpen 6, 2017

    Ahoj, prosím to jablečné pyré je kupované, případně prosím kde? :))

  3. Odpovědět

    Zuzka

    Srpen 4, 2017

    Teda to je super nápad; ďakujem určite zajtra upečieme; krásna práca

  4. Odpovědět

    Zuzka

    Srpen 4, 2017

    Teda

  5. Odpovědět

    Denisa

    Srpen 3, 2017

    Vypadá božsky, zítra vyzkouším.🌸

    • Odpovědět

      Alžběta Rohová

      Srpen 4, 2017

      Moc děkuji!♥ snad bude chutnat!:)

  6. Odpovědět

    Navrmi

    Srpen 3, 2017

    Boží!! Tu musím vyzkoušet 🙂

    • Odpovědět

      Alžběta Rohová

      Srpen 4, 2017

      Snad se povede a bude chutnat!♥

OKOMENTOVAT