Vegan páj plný jablek

Přiznávám! Jsem naprostý závislák na jablíčkách se skořicí!
Už jako malá jsem milovala každičkou neděli dopoledne, kdy se maminka rozhodla upéct klasický jablečný štrůdl a já pak mohla zbytek nastrouhaného jablka se skořicí a cukrem nenápadně zobat rovnou z mísy a nasávat při tom vůni pečeného listového těsta.

Opojená vůní čerstvého štrůdlu, právě vytaženého z trouby, jsem byla obrovitánsky přesvědčená, že lepší jablečný koláč neexistuje a nikdy existovat nebude. Docela mrška, to štrůdlisko jedno! Omámilo mě a já, z celé té touhy po věrnosti, nechtěla zkoušet žádný jiný! (Jablečný samozřejmě! Ostatní jsem jela ve velkém!)

Tomu se stal konec jednoho podzimu, kdy jsem se díky přehnané prokrastinaci (to je u mě běžné) rozhodla krásná, čerstvá jablíčka ze zahrádky zlikvidovat konečně trochu jinak. A tak vznikl božský jablečný koláč bez rafinovaného cukru, s dvojnásobným množstvím skořice, trochou zázvoru a báječnou drobenkou z arašídového másla dělaný přesně tak akorát pro mou maličkost! (příběh se šťastným koncem, paráda viďte!:)).

Ale teď vážně! Opravdu si nedělám legraci, když říkám, že je tento „eplpáj“ moc moc dobrý! Minimálně za zkoušku by u Vás stát měl! A to neříkám jen proto, že je to můj milý, ale hlavně proto, že když jsem ho pekla posledně a odskočila si na hodinku a půl do fitka, doma na mě čekal už jen jeden jediný kousek a smějící se bratr s pusou od drobenky. (A to on sladké – a už vůbec ne zdravé sladké, nemá rád!)
A taková věc může mít jen 2 příčiny! A to, že buď:

  1. mě chtěl po hrozně dlouhé době sourozenecky poškádlit
  2. anebo je ten koláč opravdu tak dobrý, že ho celý zblajznul O:)

Tak jak tak – i kdyby šlo o možnost a) (což je velmi nepravděpodobné a budu si za tím stát!) a koláč by dobrý nebyl, nikdy by ho nesnědl a radši vymyslel lepší sourozeneckou lest. A to on zase umí, ne že ne! (vždyť už má taky 5 let náskok!)

Ale dost už povídání! Oprašte struhadla, jablečná party právě začíná!

Suroviny:

Na základ:

1 rozmačkaný banán
50g rozpuštěného kokosového oleje
90g špaldové mouky
30g ovesné mouky
Trochu sladila (med, rýžový sirup, javorový sirup) podle chuti
špetka soli

Na náplň:

2 jablka, nastrouhaná nahrubo
20g špaldové mouky
šťáva z ¼ citronu
pořádná dávka skořice
lžička mletého zázvoru
20g nahrubo nasekaných vlašských ořechů

Na drobenku:

50g ovesných vloček
25g špaldové mouky
60g arašídového másla
lžička skořice

Postup:

Nejprve si připravíme základ. Smícháme všechny ingredience, těsto přelijeme na plech a pečeme při 150°C asi 15 minut.
Následně smícháme ingredience na náplň, poklademe na základ, vytvoříme drobenku a koláč jí posypeme. Pečeme 30-35 minut při 175°C do zlatova.

MOHLO BY SE VÁM TAKÉ LÍBIT

OKOMENTOVAT