ZAPEČENÉ GNOCCHI S RAJČATOVOU OMÁČKOU A MOZZARELLOU

Volná sobota si žádá nový recept.🖤 Tak ho tu máte. Na zapečené gnocchi s rajčatovou omáčkou a mozzarellou.

Baví mě připravovat noky doma, pokud ale nemáte času nazbyt nebo se Vám s nimi jen nechce dělat, můžete si je jednoduše koupit v obchodě.

Mně se ale na domácích líbí fakt, že přesně vím, co do nich dám a můžu si je uzpůsobit podle sebe. Třeba jako když nahrazuji obyčejnou mouku, moukou celozrnnou. No řekněte sami, celozrnné noky zní minimálně dvakrát tak líp! 😀

Suroviny na 2 porce

Gnocchi:

2 velké moučnější brambory
100g celozrnné hladké mouky + trochu na pomoučení pracovní plochy
1 vejce
špetka soli a pepře
lžíce másla nebo jiného tuku na smažení

Rajčatová omáčka:

3/4 plechovky krájených rajčat
1-2 lžíce javorového sirupu (nebo trochu třtinového cukru, záleží na chuti a Vašich preferencích)
lžička sušeného oregána
1/2 lžičky sušeného česneku
sůl a pepř podle chuti

K servírování:

plátky mozzarelly
lístky čerstvé bazalky

Postup

Pro přípravu noků si nejprve upečeme brambory.
Troubu si předehřejeme na 200 °C, brambory omyjeme, osušíme a ve slupce necháme péct asi 1 hodinu nebo dokud nejsou měkké skrz na skrz.

Po upečení zbavíme slupky a ještě teplé rozmačkáme do hladka.*
Přidáme asi polovinu mouky s trochou soli a opatrně smícháme. Ve středu těsta vytvoříme důlek, přidáme rozšlehané vejce, zbytek mouky a velmi jemně zpracujeme do hladkého těsta. (Těsto by mělo zůstat jemné, dejte si pozor, abyste jej silou příliš nepřepracovali a nebo nepřidali větší množství mouky a nestalo se tak ve výsledku hutným.)

Z těsta vyválíme (na pomoučené pracovní ploše – aby se nám nepřichytávaly) dlouhé válečky silné asi 1,5 cm, které nožem nakrájíme na menší kousky. Každý kousek pak můžeme pod jemným tlakem převalit přes hřbet vidličky abychom dosáhli charakteristických zábrusů, do kterých se mnohem lépe zachytává omáčka.

Noky ponoříme do vroucí osolené vody a vaříme dokud nevyplavou k povrchu.

Na pánvi si rozpálíme lžíci másla nebo jiného tuku, hotové noky opečeme, přidáme krájená rajčata, dochutíme kořením a javorovým sirupem a několik minut povaříme.

Polovinu noků v rajčatové omáčce přendáme do zapékací mísy a poklademe plátky mozzarelly a bazalky.
Následně přidáme zbytek noků, překryjeme zbylými plátky mozzarelly a necháme zapéct při 200° asi 10 minut.

*K rozmačkání brambor se skvěle hodí lis na brambory. Já je důkladně rozmačkala klasickým šťouchadlem, použít by se dala i obyčejná vidlička. Vždy je ale důležité dát pozor, aby byla směs ve výsledku opravdu hladká a noky neobsahovaly hrudky brambor.

YOU MIGHT ALSO LIKE

LEAVE A COMMENT

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..